Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

Fascisme, wat is het eigenlijk?

Dit blog gaat over fascisme, of eigenlijk, over de mogelijke terugkeer daarvan. Maar wat is het eigenlijk? Als we in Riemen zijn essay lezen over dit verschijnsel, waar lezen we dan over?

Volgens de Dikke van Dale is het afkomstig van het Latijnse woord fasces dat 'bundel roeden met bijl' betekent. Daar hebben we niet zoveel aan. Meer bruikbare beschrijvingen zijn  ' 1. politiek systeem berustend op ultranationalistische, corporatistische, autoritaire en onverdraagzame (m.n. anti-communistische) beginselen: fascisme staat in ons taalbewustzijn (let op, dat is iets anders dan wat het daadwerkelijk betekent! red.) voor alles wat gruwelijk is in de organisatie van de menselijke samenleving: geweld, onderdrukking, marteling, dood (Balk-Smit Duyzentkunst). 2. heerschappij van het fascisme. 3. politieke filosofie of richting die het fascisme voorstaat, resp. probeert te verwezenlijken.

De Online Encyclopdia Brittanica geeft er een iets andere omschrijving aan. Het is volgens deze encyclopedie afkomstig van het Italiaanse 'fascismo, from fascio bundle, fasces, group, from Latin fascis bundle & fasces fasces'. Dit komt dus ten dele overeen met onze Nederlandse ethimologische beschrijving, maar is logischer te koppelen aan de uitleg van het woord fascisme: het herbergt het woord 'groep'.

1often capitalized: a political philosophy, movement, or regime (as that of the Fascisti) that exalts nation and often race above the individual and that stands for a centralized autocratic government headed by a dictatorial leader, severe economic and social regimentation, and forcible suppression of opposition
2: a tendency toward or actual exercise of strong autocratic or dictatorial control

Deze omschrijving is wat 'vriendelijker' dan die in de Dikke van Dale en zeker dan die van 'ons taalbewustzijn'. Beide beschrijven wel de voorkeur voor de eigen natie/ het eigen ras en de hang naar een  autoritaire staat.

De mooiste, helderste en meest uitgebreide beschrijving staat echter op Wikipedia. De vraag is altijd hoe betrouwbaar die bron is, maar het geeft in ieder geval veel inzicht en achtergrondinformatie. Voor die beschrijving verwijs ik liever naar de site zelf, dat lijkt me wel zo praktisch en eerlijk: fascisme volgens Wikipedia