Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

Essay in de praktijk

Op de startpagina plaats ik berichten waarin ik inga op ontwikkelingen, gebeurtenissen en voorbeelden die de praktijk zijn van Riemens argumentatie. Hieronder daartoe een korte introductie.


Als ik het goed begrijp is dit ongeveer de argumentatielijn in Riemens essay:

Door de versterking van de 'massamaatschappij', wordt deze vatbaar voor het gevoel van ressentiment en vervolgens voor het actief worden van een fascistische stroming. Deze massamaatschappij ontstaat door verschijnselen als het nihilisme ('de waarheid, het goed, de schoonheid, bestaan allemaal niet' en 'het gevaar der gevaren: alles heeft geen zin'), de oppervlakkigheid (alles moet leuk zijn en maak het alsjeblieft niet te moeilijk ) en het gelijkheidsideaal (iedereen moet hetzelfde kunnen bereiken waardoor het afglijden naar oppervlakkigheid en nihilisme wordt versterkt),
Deze verschijnselen leiden uiteindelijk tot een gevoel van ressentiment, ['gevoel van vijandigheid wegens aangedaan of vermeend onrecht, meestal gepaard met verlangen om zich te wreken of die vijandigheid te doen blijken' Dikke van Dale] en dat gevoel kan mensen ertoe aanzetten positief te staan tegenover een fascistische politicus (waarbij zij zelf niet door hoeven hebben dat die persoon fascistische trekken vertoont) omdat hij hun gevoelens van aggressie en vijandigheid verwoord.

Hoe zien we dit terug in de samenleving? Waar is het nihilisme zichtbaar? En waar uiten zich de oppervlakkigheid en het gelijkheidsideaal? En hoe dragen die bij tot het vormen van de massamens? En tot een gevoel van ressentiment? 
En hoe reageren de politiek en de media hierop? Versterken zij deze ontwikkeling? Hoe dan?
De komende tijd wil ik daarmee aan de slag om bovenstaande vragen met praktijkvoorbeelden te beantwoorden. Wellicht lukt het me niet bij allemaal (hé, het moet wel leuk blijven.... )

dus: Als jij ook voorbeelden hebt die het essay in de praktijk laten zien, dan zou ik zeggen: Be my guest en deel ze met ons allen!

Ik ben in ieder geval beginnen met de aftrap: het gelijkheidsideaal. Hier ga ik op in in mijn bericht van 23 januari 2011 ‘Het gelijkheidsideaal in de praktijk: het hoger onderwijs’