Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

woensdag 9 februari 2011

'Awareness-stress'?

Ja ja, ik weet het.
Ja, ik zou er iets mee moeten, maar wat dan?
Ja, nu effe niet hoor, ik heb een drukke dag gehad en wil even niets aan mijn hoofd.

Eigenlijk zeggen we dus niet 'ja', maar 'nee'. 'Nee', tegen het onderzoeken van dat kleine sprankje bewustzijn dat ergens diep in die grijze massa op en neer springt, piepend voor een beetje aandacht. En misschien zit het nog niet eens daar, maar is het meer een intuitiefje. Zo een waarvan je ergens aanvoelt dat je er iets mee zou moeten, maar waarvan je eigenlijk nog niet eens weet wat het is.

En dus wieg je het steeds met zussende woorden in slaap, dat zoezelende bewustzijn. Dat komt door een 'overkill' aan 'awareness' zegt Rutger Lemm in de NRC Next van afgelopen vrijdag. We worden van alle kanten zo bestookt met zaken waarvan we ons bewust moeten worden, dat we ons ervoor gaan afsluiten. Onze luxegoederen gaan ten koste van het welzijn van degenen die ze maken, ons stukje vlees van dat van het dier en het milieu, de politiek is een groot circus en de diplomatie een leugen. Die fijne computer waarop je dit stukje nu leest? Een hel om te produceren en een pakket onafbreekbare materialen als hij aan vervanging toe is. Kunnen we nog wel iets doen zonder ons daar schuldig over te moeten voelen? 'Nee', lijkt het antwoord. En dus moet je aan alles iets doen. Je zou er je werk van moeten maken, ware het niet dat het een zeer slecht betaalde baan is. Alleen al met het ondertekenen van online petities kun je uren zoet zijn.

En dan is er ook nog een stel mensen dat beweert dat het fascisme weer opkomt. 'Man, houd op, wat kan ik daarmee!?' Tja, wat kun je ermee? Nou, ik denk een heleboel, zonder dat je er een dagtaak van hoeft te maken. Want het is puur een kwestie van houding. Je hoeft geen petities te ondertekenen, geen mensen te overtuigen, geen protestmars te lopen. Denk alleen bij alles wat je doet 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Ofwel: Als jij de trein instapt zonder kaartje (of met de ongestempelde, ongedateerde van gisteren), bedenk dan hoe jij het zou vinden als je een ondernemer zou zijn die niet betaald krijgt voor zijn producten. Of, misschien nog makkelijker: als jij een politieke partij steunt die er een sport van maakt om een bepaalde groep mensen in het verdomhoekje te plaatsen, bedenk dan hoe het zou zijn om bij die verdoemde groep te horen.

Geen opmerkingen: