Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

woensdag 5 januari 2011

Burgerfascisme. Is dat niet wat overdreven?

Afgelopen december, de 21e om precies te zijn (ja sorry, de feestdagen kwamen er tussendoor....) schreven Take Ligteringen en Lars Duursma in NRC Next dat het platleggen van websites als protest tegen die site burgerfascisme is. Totalitair gedrag. Het platleggen van een site, burgerfascisme?? 

Ik wilde het al eerder doen, maar deze bewering zette me er helemaal toe aan om eindelijk eens op te zoeken wat fascisme eigenlijk is. Ik heb daarom een pagina met een aantal definities en beschrijvingen van fascisme toegevoegd. Op Wikipedia is te lezen dat een fascistische staat 'zijn gezag ook niet [kan] ontlenen aan de individuen (b.v. als gevolg van verkiezingen), maar slechts aan zichzelf. Het gezag is het onaantastbaar bezit van de staat'

Verder wordt fascisme gekenmerkt door geweld, uitgeoefend door de gezagdrager.

In die zin zou je kunnen zeggen dat het platleggen van een site burgerfascisme is: De burger eist het gezag op door zich het recht op geweld toe te eigenen en pleegt dit tegen partijen die van rechtswege niets verkeerd doen, maar met wiens activiteiten deze burgers het domweg niet mee eens zijn. De websites mogen dus niet meer bestaan als individuele partijen, maar moeten zich schikken naar de wensen van deze burgers. Dat zou je burgerfascisme kunnen noemen.

Toch vind ik het gebruik van het woord fascisme in deze context afbreuk doen aan het woord zelf. Als deze burgers al fascisten zijn, wat was Hitler dan?
En hoe zit het eigenlijk met Geert Wilders en de PVV? Zijn zij, zoals Riemen beweert, daadwerkelijk het 'prototype van het hedendaags fascisme' (p.59)? Ik ben er nog niet zo zeker van of ik het daar wel met hem eens ben. Maar ik moet daarvoor eerst de definities en beschrijvingen van het fascisme nog eens naast zijn  essay leggen. Hierover binnenkort meer.

Geen opmerkingen: