Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

woensdag 16 februari 2011


Afgelopen donderdag, 11 februari, plaatst Adriaan Soeterbroek bovenstaande cartoon op Joop.nl, de online opiniepagina van de VARA. Geert Wilders reageert via Twitter 'Zieke geesten bij de VARA: cartoon op hun website vergelijkt tuigdorpen met concentratiekampen en gaskamers. Snel eraf of PVV boycot VARA' en een dat later: 'Vrijheid van meningsuiting staat niet ter discussie ook niet tav walgelijke cartoons. Maar we gaan niet naar omroep die ons in nazihoek duwt.'

Uiteraard is hij boos over deze vergelijking met concentratiekampen, al moest ik er ook direct aan denken. Het ruikt naar het isoleren en stigmatiseren van groepen mensen waar een samenleving liever vanaf wil. Dit roept inderdaad nare herinneringen op aan zwarte tijden.
Maar na enig doorlezen in wat krantenartikelen vind ik al die ophef nogal hypokriet. De PVV is niet de eerste die met dit voorstel komt. Al sinds 1993 bestaan er wooneenheden van containerwoningen voor 'asocialen', mensen die bijvoorbeeld door een psychiatrische stoornis voor zoveel overlast zorgden dat ze door de woningbouwcorporatie uit huis werden gezet. In Amsterdam is men zelfs heel enthousiast over deze Skaeve Huse (rare huizen) omdat het voorkomt dat deze mensen op straat belanden. Ook deze bewoners zelf zien er het nut van in. Met een goede begeleiding lukt het hen uiteindelijk om weer terug te keren in een normale woning.

Ik snap daarom ook niet goed waarom Wilders het presenteert als een nieuw plan. Is dit weer een manier om ophef te veroorzaken en aandacht te trekken? Of is dat het werk van de media? 

Een interessant, maar ook enigszins vertekenend interview met cultuurhistoricus Herman Pleij over de cartoon was gisteren te horen tijdens de rubriek De Tijdmachine van Dit is de dag op Radio 1 (duurt tien minuten vanaf 42:20). In eerste instantie moest ik ook hem gelijk geven dat de vergelijking met WOII terecht is. Echter, ook hij 'vergeet' te melden dat dergelijke woonvormen al langer bestaan en blijkbaar succesvol zijn zonder dat ze leiden tot isolatie en stigmatisering (als ik de krantenartikelen moet geloven). Het zou de discussie ten goede komen als dat erin wordt meegenomen.

Geen opmerkingen: