Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

vrijdag 10 december 2010

Essays zijn verspreid en worden gelezen!

'Morgen meer', had ik aangegeven. Dat is even niet gelukt, maar hier dan toch weer een berichtje.

Sinterklaas is weer naar Spanje, maar niet voordat hij zo vriendelijk was de essays voor mij te verspreiden. Ik heb van een aantal ontvangers begrepen dat het is aangekomen, dus dat is mooi! Ik hoop dat de andere pakjes ook goed zijn ontvangen, want geheel in stijl had de pakjespiet er geen envellop omheen gedaan.

En voor diegenen die 3 december het blog hebben bezocht maar er niet op konden: Sorry daarvoor, ik weet ook even niet wat het was, maar nu is hij weer bereikbaar (zoals je weet, anders kon je dit nu niet lezen).

Onder diegenen die aan het lezen zijn geslagen begint de discussie ook los te komen. Nog niet online, maar dat is ook niet per se de opzet. Dus mocht je wel willen discussieren, maar niet via dit blog: Perfect!

Ik heb het essay ook gegeven aan een aantal goede vrienden van mij. Tot nu toe zijn de reacties nog wat onwennig: 'Beetje saai, maar ik ben benieuwd wat er nog gaat komen' (was toen op pagina 18). 'Best moeilijke kost, maar dat moet ook, staat er in het boek', en dan bedoelt hij de kritiek van Riemen op de massamaatschappij waar niets meer moeilijk mag zijn omdat iedereen met alles mee moet kunnen doen.
Nou, die kritiek wordt dan in ieder geval opgepikt en direct gebruikt: niet wegleggen dat essay als het even wat minder soepel leest.

Een van hen stelde de terechte vraag: 'Als niets meer waarde heeft, waarom zou je dan zo'n aggressieve reactie (fascisme) ontwikkelen?'
Ik hoop dat ik die vraag kan beantwoorden in de geest van het essay en verbeter me vooral als je denkt dat ik het mis heb: volgens mij gaat het niet om het verlies van waarden an sich, maar om het verlies van universele waarden. Waar geen universele waarden zijn, ontwikkelt iedereen zijn of haar eigen waarden en dat zijn waarden die in eerste instantie en vooral goed zijn voor de persoon zelf. Die waarden worden dan egoistisch en leiden tot aggressie als een ander inbreuk dreigt te doen op die waarden. Wat anders is wordt dus niet geaccepteerd.

Ben benieuwd of er nog meer vragen en andere antwoorden komen!

Geen opmerkingen: