Welkom


Heb je het essay gelezen? En ook weer doorgegeven? Dan is de opzet van deze actie nu al een succes! Welkom en deel je mening met de andere lezers van het essay en dit blog.


Waarom dit blog?
Ik ben dit blog begonnen na het lezen van het essay 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', van Rob Riemen. Het blog is bedoeld als platform voor betrokken Nederlanders (jij ook?) die zich interesseren in de thematiek waar Riemen over schrijft en over de ontwikkelingen in en buiten Nederland die Riemen hebben aangezet tot het schrijven van het essay.

Volgens mij is de boodschap die hij met het essay wil meegeven dat het fascisme als politieke strategie altijd sluimert in een maatschappij als de onze. Niet Wilders en de PVV zijn het probleem, maar wij allemaal, ons gedrag als 'massamens', onze oppervlakkigheid, het verlies in het geloof in algemeen heersende normen en waarden, de gemakzucht van de media, de teloorgang van de kwaliteit van onze scholing, de kritiekloze houding van de politici. Een 'massamens' is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, ontevreden en ontevredenheid zoekt een zondebok. In zo'n klimaat kan een charismatische figuur als Geert Wilders makkelijk voeten aan de grond krijgen met fascistische handelswijzen.

Stel dat Riemen gelijk heeft met deze boodschap. Stel dat het fascisme inderdaad in onze samenleving sluimert en wakker wordt als we indutten en ons laten misleiden door gemak en ontevredenheid over onze eigen situatie. Wat kunnen wij dan doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeen daarover. Deel ze op dit blog, inspireer de lezers en laat je inspireren door medebloggers!


Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen en dat je bezoeken leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën.

woensdag 2 maart 2011

De Redelijke Meerderheid

Vorige week kreeg ik een mooi mailtje in mijn postvak. Tenminste, de mail was niet zo bijzonder, maar de inhoud wel heel bemoedigend en in die zin dus mooi. Een klein clubje mensen heeft 'De Redelijke Meerderheid' opgericht. De gedachte achter deze oprichting: de politiek wordt op dit moment overheerst door rechtse gedachten van ongeveer 1,5 miljoen kiezers. De stem van deze kiezers krijgt alle ruimte en de rest, zo'n 10 miljoen stemgerechtigden, is opeens niet meer relevant. En dat terwijl een groot deel van die 'rest' het niet eens is met de stem van die 1,5 miljoen kiezers.

Het clubje mensen wil weer meer ruimte voor die 'redelijke' stem. Zij zijn ervan overtuigd dat, en ik citeer uit de mail:

Miljoenen Nederlanders met ons vinden dat:
  • negativiteit over Nederland de boventoon voert op basis van onderbuikgevoelens en angst in plaats van feiten (en toch belanden we hoog in de top tien van landen met het gelukkigste volk ter wereld);
  • het maatschappelijke debat te veel met populistische oneliners wordt gevoerd;
  • bepaalde groepen in de samenleving op oneerlijke wijze apart worden gezet, moslims in het bijzonder;
  • redelijkheid, het journalistieke ambacht, hoor- en wederhoor brutaal aan de kant worden geschoven om het debat te kunnen domineren;
  • nu niemand ónze stem fatsoenlijk en constructief vertegenwoordigt;
  • Nederland niet meer de vrije, open samenleving is waar we altijd over spraken;
  • we niet meer trots zijn op dit land waar vrijheid, leven en laten leven, naastenzorg, cultuur en onderwijs worden weggeschoven;
  • de binding met de samenleving afneemt omdat je je niet meer thuis voelt in Nederland, ongeacht of je autochtoon of allochtoon bent.
Herken je je hierin? Hoor jij net als wij bij de Redelijke Meerderheid? Spreek je dan uit! Teken de petitie op http://www.deredelijkemeerderheid.nl/



 Ik ondersteun hun pleidooi van harte en ik hoop veel mensen met mij.

Geen opmerkingen: